Uništeno voće i povrće bez porijekla na barskoj i ulcinjskoj pijaci

Category:
ved_3779-1000x555

ved_3779-1000x555

Tokom prethodnih dana inspektori za hranu Uprave za bezbjednost hrane zaplijenili su i uništili voće i povrće na barskoj i ulcinjskoj pijaci, čije porijeklo nije bilo naznačeno, saopštili su Dnevnim novinama iz Uprave.

“Imajući u vidu i prijave grupe proizvođača voća i povrća iz Ulcinja i Bara, Uprava je naložila pojačanu kontrolu barske i ulcinjske pijace. Svi proizvodi koji su bili zatečeni na ovim pijacama, a nijesu imali dokaz o porijeklu su zaplijenjeni i uništeni”, precizirali su u odgovorima.

Na pitanje o kojim proizvodima je riječ i o količini uništenog voća i povrća, redakcija do zaključenja lista nije dobila odgovor.

Kako su istakli, ostvarena je puna koordinacija i partnerstvo sa Upravom carina, što će biti nastavljeno i u narednom periodu. Uprava je pozvala i lokalne samouprave i graničnu inspekciju da daju puni doprinos kako hrana bez porijekla ne bi dospjela na tržište.

Voće i povrće iz Albanije bezbjedno

Redakciji DN pristigle su žalbe građana da se kamioni koji prevoze voće i povrće vrlo kratko zadržavaju na graničnim prelazima, te stoga izrazili sumnju da kontrola nije dovoljno jaka, a samim tim i da se uvozi nekvalitetno sezonsko voće i povrće.

Iz Uprave su naveli da su ovi proizvodi koji se uvoze iz Albanije podvrgnuti strogoj kontroli, te da su bezbjedni.

“Nakon preuzimanja inspektora za hranu, veterinu i fitosanitarnih inspektora, Uprava za bezbjednost hrane preuzela je sprovođenje svih mjera na kontroli hrane, pa i povrća koje se uvozi iz Albanije. Naređeno je sprovođenje inspekcijskog nadzora i laboratorijskih kontrola svih pošiljki povrća i voća, ne samo iz Albanije, nego iz svih zemalja iz kojih se ovi proizvodi uvoze u Crnu Goru”, istakli su u odgovorima za DN iz Uprave.

Kako su pojasnili, shodno pravilima Evropske unije, zbog pojačanog prometa pomenutih pošiljki kontroliše se svaka od njih, a uzorci iz svake pošiljke su laboratorijski ispitivani na ostatke pesticida i teških metala.

“Ovakva frekventnost kontrola, dakle 100% kontrolisanih pošiljki, bila je neophodna zbog adekvatne procjene rizika. Zavisno od rezultata laboratorijskih analiza, mijenjaće se i frekventnost kontrola i uzorkovanja za potrebe laboratorijskih analiza. Dakle, ukoliko se utvrdi da dolaze bezbjedne pošiljke od jednog proizvođača, u tom slučaju će se učestalost kontrola pošiljki smanjivati, ali nikada neće doći ispod nivoa od 50% kontrolisanih pošiljki”, pojasnili su iz Uprave.

Proces kontrole pošiljki

Kako navode, kada je riječ o procesu kontrole, kontroliše se svaka pošiljka, a ne kamion.

“Recimo, ako na kamionu postoje tri pošiljke, odnosno tri vrste povrća, onda se uzimaju uzorci od sve tri vrste. Bezbjednost hrane i briga za javno zdravlje ljudi jeste osnovni cilj kontrola koje se sprovode na svim graničnim prelazima prilikom uvoza pošiljki povrća i voća u Crnu Goru”, naveli su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Dodaju da se na isti način kontroliše i sva ostala hrana koja se uvozi u Crnu Goru, a mehanizam koji se koristi za kontrole je u potpunosti usklađen sa propisima EU i sprovodi se na isti način i po istim metodama kao u zemljama Evropske unije.

“Bezbjednost hrane, konkretno povrća kontroliše se i na unutrašnjem tržištu. Inspektori za hranu kontrolišu povrće koje se prodaje na zelenim pijacama”, kazali su iz Uprave.

Izvor: cdm.me

TAGS: